srijeda, 20. srpnja 2016.

Principi

Naš neprijatelj nije osoba.
Naš neprijatelj nije vaš bivši supružnik, narcisoidni/(granični) roditelj otuđitelj.
Naš neprijatelj nije sustav.
Naš neprijatelj nije sustav mentalnog zdravlja niti pravosuđa.
Naš je neprijatelj patogen.
Patogen je kao virus. Ovaj s kojimo se borimo nije fizički virus kao virus polio ili ospice. To je psihološki patogen, koji inficira strukture informacija sustava privrženosti ('meme-strukture' sustava privrženosti).
Potrebno je shvatiti sljedeće: Imamo samo jednog neprijatelja – neznanje.
Moramo prestati sa zauzimanjem 'strana' – vaše strane – moje strane – to mora prestati. SVI smo na istoj strani.
Splitting u polarizirane 'strane' jest manifestacija patogena. Ako vidite da se događa zauzimanje strana, radite na sintezi. U borbi za mentalno zdravlje, patogen će nastojati stvoriti splitting unutar struke mentalnog zdravlja, i možda čak i u našim redovima. Budno pratite događa li se splitting. To je jasan znak prisutnosti patogena koji inficira dijalog. U dijalogu radite na sintezi. Budno pratite ima li polariziranih ekstrema. Izbjegavajte (i budite budni) za nepotrebne hiperbole*.
Patogen će nastojati skrenuti fokus od sebe na način da stvara 'strane'. Ne smijemo to dopustiti. Moramo izbjegavati polarizirane strane. Naš je cilj sinteza, a ne 'pobjeda'.
Budite dobri. Budite ljubezni. Ali budite odlučni i nepopustljivi. Ne napadajte i ne bježite. Zauzmite svoj stav s odlučnom blagošću, i nastavite se nezaustavljivo kretati naprijed.
NEMA strana. Postoji samo neznanje i znanje.
SVI želimo isto. Svi želimo podržati zdrav emocionalni i psihološki razvoj djece. Oni, mi, svi.
To se odnosi na sve stručnjake mentalnog zdravlja, sve ciljane roditelje, sve koji rade u pravosuđu.
Svi smo na istoj strani. To je ključno.
Imamo samo jednog neprijatelja. Neznanje.
Patogen 'otuđenja od roditelja' koje se temelji na privrženosti poznajem bolje od ikoga na ovom planetu. Posljednjih sam sedam godina proveo analizirao svaki kutak i pukotinu svake 'meme-strukture' ovoga patogena. Točno znam što će učiniti i nadam se da sam deset koraka ispred njega.
To je ono za što mi je trebalo tako puno vremena. Pripremao sam se upravo za ovaj dan, za ovu borbu, kujući pravi alat koji ćete upotrijebiti da biste povratili i spasili svoju djecu.
Spremni smo. Idemo obaviti zadatak spašavanja vaše djece. Sve djece.
Više ni jedan dan nećemo tolerirati psihološko zlostavljanje vaše djece.
Dopustite da vam objasnim našeg neprijatelja, da vas pripremim za borbu, 'borbu za mentalno zdravlje.'

Patogen

Ovaj patogen poznajem bolje od bilo koga na ovom planetu, i dopustite da ustvrdim (kao da to već ne znate) da je to najzloćudniji, najotrovniji i najopasniji psihološki patogen s kojim sam se ikad susreo. A radio sam s djecom u sustavu udomiteljstva. Vidio sam sve različite oblike patogena zlostavljanja djece izbliza i osobno. A ovaj je najgadniji od svih koje sam vidio.
Neću sad ići u detalje zašto znam ono što znam. Kasnije, kad jednom postignemo svoje ciljeve, kad vaša djeca budu u vašem naručju, tad ćemo imati vremena sjediti oko vatre i pričati priče o prošlosti i moći ću vam objasniti kako znam to što o tom patogenu znam. Ali za sad, jednostavno ćete mi trebati vjerovati... poznajem taj patogen.
U vezi s tim, ako mi bilo koji odjel APA** pošalje poziv da dam prijedlog prezentacije "Analiza meme-strukture patogena traume otuđenja od roditelja", garantiram da ću sve oboriti s nogu.
Ono što taj patogen čini posebno zloćudnim i opasnim jest to da ima vrlo sofisticiranu obrambenu strukturu. Tijekom svih godina obavljanja psihoterapije, nikad nisam vidio tako sofisticiranu, usuđujem se reći elegantnu, obrambenu strukturu patogena. Obrambene meme-strukture (informacijske strukture) toga patogena su izvanredne.
Tri su komponente obrambene meme-strukture toga patogena.

Skriven je

Patogen se skriva tako što projicira fokus krivnje. Dvije glavne projekcije okrivljavanja su:
1) Na dijete ("Nisam ja, dijete je to koje... xyz");
2) Na drugog roditelja ("Drugi je roditelj taj koji je izvor problema").
U ovoj drugoj projekciji okrivljavanja vas, drugog roditelja, patogen se istinski ističe. Obrambena manipulacija krivnje na vas apsolutno je majstorska. To sam opisao u Foundations. Ta obrambena meme-struktura može dostići majstorske razine isprepletene manipulacije i eksploatacije.
Tijekom cijelog procesa otuđenja, koji se može protezati kroz godine stalnog otuđivanja, patogen je dosljedno u stanju održavati fokus na preispitivanju vaših roditeljskih postupanja. Iako ste potpuno normalan roditelj pun ljubavi, nitko nikad ne vjeruje da to jeste.
Zašto je tomu tako?
To je obrambena meme-struktura patogena. Znam što je i mogu ga opisati u detalje. I onemogućit ćemo ga. Patogen je skriven u sjeni, na tamnim, skrovitim mjestima. Izložit ćemo ga svjetlu.
Patogen se također skriva iza djeteta (time djelom drži fokus i na vama). On u biti koristi dijete kao 'ljudski štit'. Nitko ga ne vidi zato što ljudi prirodno pretpostavljaju da je dijete autentično. Nije. Kad taj patogen izazove patologiju, on je ukrao autentično dijete.
Dijete je zarobljeno u odnos zamijenjenih uloga s narcisoidnim/(graničnim) roditeljem i koristi ga se kao 'regulatorni objekt' da bi reguliralo emocionalno i psihološko stanje toga roditelja.
Ako ne razumijete značenja ovoga što sam upravo napisao, molim pročitajte knjigu Foundations.
Ako se pokušate s patogenom boriti neopremljeni rječnikom iz knjige Foundations, taj će vas patogen pojesti za doručak. To je nazloćudniji, najopakiji, najjači i najopasniji patogen s kojim sam se ikad susreo. Nemojte ga podcijeniti.
Svakako će vam, 100% trebati da pročitate knjigu Foundations. Ne možete se s njim boriti bez potrebnog znanja i rječnika.
Patogen se skriva iza djeteta.
Ostajući skriven, patogen može mirno uspostaviti patologiju. Kad drugi ljudi, uključujući i terapeute (krivo) pretpostavljaju da je dijete autentično, to preusmjerava fokus vanjske pažnje na vas.
Kad je netko u stanju prodrijeti kroz veo iza kojeg se patogen skriva od pogleda, i na taj način ga izravno ugleda, to izlaganje patogena prijeti njegovoj sposobnosti održavanja patologije. U odgovor na prijetnju, aktivira se druga razina obrambene meme-strukture, NAPAD.

Njegovi saveznici NAPADAJU brutalno

Kad se patogen izloži, osoba koja ga je izložila postaje prijetnja njegovoj sposobnosti održavanja patologije.
Patogen treba patologiju. On je zahtijeva. Ta potreba da uspostavi i održava patologiju nalazi se na razini neurološki nametnutih psiholoških imperativa. Za patogen nema alternative. On MORA uspostaviti i održavati patologiju.
Ako ne znate zašto, pročitajte Foundations. Naš je neprijatelj neznanje. Nema izlike za neznanje kad se borimo protiv neznanja.
Kad postanete bivši supružnik, struktura patogena nameće imperativ da postanete i bivši otac. Za patogen nema alternative. To MORA biti. Kad postanete bivša supruga, morate također postati i bivša majka. To je za patogen nametnuti imperativ. Za ovaj patogen nema moguće alternative.
Ovaj patogen TREBA patologiju. Zahtijeva je.
Kad netko prodre kroz veo ispod kojeg se skriva i vidi taj patogen, to ugrožava njegovu sposobnost uspostavljanja i održavanja patologije. Odgovor patogena na ugrozu je nevjerojatno brutalan napad bez ikakvog obzira na istinu, točnost i stvarnost.
Istina, točnost i stvarnost NE omogućavaju obranu od toga patogena. Napad nije usmjeren na to da vas uništi (u tom bi slučaju istina, točnost i stvarnost omogućavali obranu). Napad je usmjeren na to da vas onemogući, poništi vašu prijetnju i vašu sposobnost da ometate uspostavljanje i održavanje patologije.
Napad je usmjeren da vas stavi u položaj da se branite, i da fokus pažnje usmjeri na vas i time je skrene s patogena. Od sekundarne je važnosti to je li vam napad nanio štetu, jer je od primarne važnosti njegova obrambena uloga pri čemu vas koji ste prijetnja postavlja u poziciju da se branite i time poništava prijetnju.
Želim napomenuti da ja vidim patogen. Zato predstavljam ogromnu prijetnju njegovoj sposobnosti uspostavljanja i održavanja patologije. Nema sumnje da će me, kad me jednom postane svjestan, kad se pridružite borbi, taj patogen napasti sa svom brutalnošću i otrovom koje smogne.
To je 100% sigurno, zato što je to dio obrambene meme-strukture toga patogena – skriva se, a ako ga se izloži, napada s nevjerojatnom brutalnošću bez obzira na istinu, točnosti ili stvarnost.
Trenutačno, u vezi sa mnom i 'otuđenjem od roditelja' koje se temelji na privrženosti, on drijema. Mora se aktivirati model privrženosti da bi se očistio patogen iz struke mentalnog zdravlja, pa još ne primjećuje da ga vidim. Napast će, to je 100% sigurno.
Očekujem ga i spreman sam za njega. Imam obrambene meme-strukture pripremljene, uključujući i ovo što upravo radim izlažući proces patogena.
Zato je knjiga Foundations trebala biti tako potpuna u svojoj teorijskoj formulaciji. Mora biti spremna izdržati napad koji će patogen izvršiti na nju i na mene (putem saveznika patogena).
Kad se taj napad na mene dogodi, ignorirajte ga. Sve je pokriveno. To je moja borba, a ne vaša. Pazite na SVOJU borbu za povrat svoje djece. Cilj napada je skretanje prijetnje koju predstavljate za patogen. Ne dopustite da vas skrene. Očekujem ga. Obavio sam neke pripreme.
Upotrijebite Foundations i kročite naprijed. Borite se za svoju djecu.
Da biste spasili svoju djecu morate očistiti mentalno zdravlje od utjecaja patogena. On je zarazio mentalno zdravlje. Kad to učinite, napadi će prestati. Ne gubite fokus. Nastavite s borbom. Kad vas napadne, to znači da je prepoznao vašu prijetnju.

Njegovi su saveznici sučelja neznanja

Treća obrambena meme-struktura patogena jest zavođenje i upošljavanje saveznika. On saveznike iskorištava da bi uspostavio patologiju (primarni je saveznik dijete, ali ponekad i šira obitelj, poput poočima, pomajki i baka i djedova) i da bi onemogućio prijetnje koje bi mogle ometati njegovu sposobnost uspostavljanja i održavanja patologije.
Budući da nastoji ostati skriven, što je njegova prva obrana, patogen traži 'sučelja neznanja' koja ne 'vide' patogen, a koja zatim može pretvoriti u saveznike da bi uspostavio i održavao patologiju i onemogućio pokušaje ometanja patologije.
Patogen kao primarno sredstvo skrivanja koristi neznanje drugih.
Zato je naše primarno oružje znanje koje ćemo upotrijebiti da bi ga razotkrili.
Razotkrivanje i izlaganje patogena je razlog zašto trebate znanje i rječnik koji sam vam osigurao u Foundations.
Kad me patogen napadne, iskoristit će priznate saveznike u mentalnom zdravlju. Zato što je uspavan, još nije svjestan prijetnje koju mu predstavlja reformulacija konstrukta 'otuđenja od roditelja' u to da se ono temelji na privrženosti, pa će početni napad biti takav kao da zagovaram Gardnerijanski SOR*** model.
Saveznik patogena: "Kako se Dr Childress usuđuje osnažiti ciljane roditelje za akciju, temeljem tako tanke teorijske podloge za konstrukt otuđenja od roditelja!"
Dr Childress: "Vi govorite o Gardnerijanskom modelu 'otuđenja od roditelja', zar ne? Potpuno bih se složio s vama, ali to nije ono što činim. NE govorim o Gardnerijanskom SOR modelu, govorim o modelu 'otuđenja od roditelja' koje se temelji na privrženosti. Jeste li čitali Foundations?"
Saveznik patogena: "Ne."
Dr Childress: "Onda vam predlažem da to učinite. Zato što, dok to ne učinite, nemate ništa relevantno što biste mogli dodati u ovu raspravu. Kad pročitate Foundations, možemo razgovarati. Ali do tad, ono što imate za reći zaista nije bitno zato što nemate pojma o čemu razgovaramo."
Zastanimo za trenutak i porazgovorimo o tome kako ćemo se nositi s kritiziranjem 'otuđenja od roditelja'

Kritiziranje otuđenja od roditelja

Kad nastupate prema principima iz knjige Foundations, (tj. modelu 'otuđenja od roditelja' koje se temelji na privrženosti), SVAKO kritiziranje 'otuđenja od roditelja' postaje irelevantno.
Zato što se sva kritika 'otuđenja od roditelja' temelji na Gardnerijanskom SOR modelu – a mi NE govorimo o Gardnerijanskom SOR-u, mi govorimo o re-konceptualizaciji konstrukta 'otuđenja od roditelja' koje se temelji na privrženosti.
Zato se sustavno distanciram od Gardnerijanskog SOR modela. Time svaka kritika toga modela za moj pristup postaje irelevantna.
Nećemo se boriti za SOR model. To je besmislena i nepotrebna borba već 30 godina. I kamo nas je to dovelo? Tu gdje jesmo, što nije dobro.
Kritičarima Gardnerijanskog modela treba odgovoriti samo:
Odgovor, dio 1.: "Nemamo argumenata. Prihvaćamu SVU vašu kritiku. Prihvaćamo da je sva vaša kritika Gardnerijanskog SOR modela na mjestu."
Odgovor, dio 2.: "No, mi ne govorimo o Gardnerijanskom SOR modelu, govorimo o modelu koji se temelji na privrženosti. Time su svi vaši argumenti koji se odnose na Gardnerijanski SOR model, irelevantni."
Odgovor, dio 3.: "Možemo razgovarati o modelu koji se temelji na privrženosti, u protivnom nemate ništa relevantno što bi moglo pridonijeti raspravi."
Kao da žele razgovarati o vanjskoj politici Bliskog istoka. Iako je to vrlo zanimljivo, i moguće imaju odličan uvid u vanjsku politiku Bliskog istoka, to nije relevantno za raspravu o 'otuđenju od roditelja'.
Za sad NEMA kritika modela koji se temelji na privrženosti. Možda izrone, no spreman sam za njih.
"Želite sa mnom raspravljati? Nakon što ste pročitali moje tekstove? Nakon što ste pročitali Foundations? Dobro, idemo onda organizirati online javnu debatu. Vi i ja. 2 sata. I postavit ćemo je online tako da je svi mogu vidjeti."
Kad uđete u borbu za svoju djecu NEMA kritika 'otuđenja od roditelja' koje se temelji na privrženosti.
Kad sam se tek distancirao od Gardnerijanskog SOR modela i uveo model koji se temelji na privrženosti, bilo je kritika od strane stručnjaka za Gardnerijanski SOR, "Zašto moraš biti tako strog prema Gardneru? Zar ne možemo mirno koegzistirati? Nije dobro stvarati podjele među nama. Moramo ostati ujedinjeni."
Pokušao sam objasniti ("Koje prednosti nudi Gardnerijanski SOR model?"), ali im je to bilo preteško objasniti. Suviše su uronjeni u svoj model. Potrebno je da uvide zašto ne Gardnerijanski SOR. Zašto?
Zato što distanciranjem od Gardnerijanskog SOR modela poništavamo SVE argumente protiv 'otuđenja od roditelja'. Nema nikakve prepreke između vas i vašeg djeteta osim neznanja.
Prvo je važno izboriti se za mentalno zdravlje. Namjeravamo očistiti mentalno zdravlje od patogena. Zatim snagom našega novog saveznika, mentalnog zdravlja, namjeravamo postići da sud djeluje onako kako je potrebno (tj. učinkovito i financijski prihvatljivo rješenje znači odluku o zaštitnom izdvajanju djeteta od patogenog roditelja). Kad pravosuđe bude u stanju učinkovito provesti zaštitno izdvajanje vašeg djeteta od patogenog narcisoidnog/(graničnog) roditelja, tad možemo provest tretman i povratiti zdravu autentičnost vašeg djeteta. A to znači njegovu autentičnu ljubav prema vama, mami ili tati koji ih vole i bore se za njega.
Nije bitno tko je u pravu i tko je u krivu u našoj stručnoj raspravi. Nije me ni najmanje briga za nečiji profesionalni ego. Ono što je važno, i JEDINO o čemu brinem jest vraćanje vaše djece u vaš zagrljaj.
Da bi to postigli, mi od stručnjaka mentalnog zdravlja ne 'tražimo' da postanu kompetentni. Ne. Mi od stručnjaka mentalnog zdravlja OČEKUJEMO da BUDU kompetentni.
Učeći iz knjige Foundations postajete opasni za neznanje. To mi je sve vrijeme bio cilj. Da vas osnažim da postanete opasni za neznanje.
Patogen locira saveznike putem sučelja neznanja. Time što ste opasni za neznanje imate priliku odvojiti patogen od tih saveznika.
Kritičari Gardnerijanskog SOR modela zamjerali su mu da se ne temelji na priznatoj znanosti. Izazov prihvaćen. Razvio sam alternativni model koji je u cjelosti smješten unutar standardnih i priznatih znanstvenih temelja. To sam opisao u Foundations. Pročitajte knjigu da postignete razumijevanje i usvojite potreban rječnik. Posebnu pozornost obratite na 4. dio Professional Issues.
Postoji specifična meme-struktura patogena koja vam nastoji oduzeti snagu. Ta meme-struktura iskorištava saveznike, sučelja neznanja. Upravo je tu patogen ranjiv. Odvojite ga od sučelja neznanja i neće vam više moći oduzimati snagu.
Postanite opasni za neznanje.

Vaša snaga

Snažniji ste nego što mislite.
No, nemojte imati iluzije. Patogen je ekstremno moćan. Pogledajte što je činio 30 godina. Trebat će vam sva snaga koju možete skupiti. Sami ste jedan. Udružite se i postajete nezaustavljivi.
__________________________________
Poveznica na izvornik (copy-paste): https://drcraigchildressblog.com/2015/06/12/field-banners/



* pretjerivanje, preuveličavanje
** American Psychological Association – Američka udruga psihologa, ima funkciju koju u nas ima Psihološka komora
*** SOR – sindrom otuđenja od roditelja, izraz koji je prije tridesetak godina uveo Richard Gardner da bi opisao pojavu koju je viđao u svojoj praksi.

Nema komentara:

Objavi komentar