subota, 26. ožujka 2016.

'Otuđenje djeteta od roditelja' koje se temelji na poremećaju privrženosti

Na ovom ćemo blogu objavljivati prevedene radove dr Craiga Childressa, kliničkog psihologa i terapeuta, koje on na svojem blogu objavljuje na engleskom jeziku. Za to imamo pisano odobrenje autora.

Davne 1985., Richard A. Gardner opisao je niz simptoma u djeteta razvedenih roditelja koje je nazvao Sindrom otuđenja od roditelja. Ti simptomi čine poremećaj pri kojem dijete umanjuje važnost i odbacuje jednog roditelja zbog čimbenika koji obuhvaćaju indoktrinaciju od strane drugog roditelja i djetetove pokušaje da ocrni ciljanog roditelja. Gardner je u radu koji je objavio 1985. opisao skupinu simptoma koje je promatrao tijekom ranih 1980-tih.
Sindrom otuđenja od roditelja nije priznat od strane medicinske i pravne stručne javnosti i Gardnerova teorija i istraživanja pod stalnom su kritikom stručnjaka mentalnog zdravlja i pravnika s izlikom da im nedostaju znanstvena valjanost i pouzdanost, iako ni jedni ni drugi ne negiraju postojanje simptoma koje je Gardner opisao.

Profesionalna udruženja ne priznaju Sindrom otuđenja od roditelja. Kao relevantan medicinski ili mentalni poremećaj i nije uvršten u Međunarodnu statističku klasifikaciju bolesti i srodnih zdravstvenih problema Svjetske zdravstvene organizacije niti u najnoviji važeći Dijagnostički i statistički priručnik mentalnih poremećaja (DSM-V).
Temeljem toga mnogi umanjuju i ne rješavaju i vrlo očite probleme i ponašanja djece koja odbacuju jednog roditelja.

Radi rastućeg problema pojavnosti odbacivanja roditelja od strane djeteta tijekom i nakon razvoda, osnovana je i skupina PASG (Grupa za proučavanje otuđenja od roditelja), web stranica: http://pasg.info/ gdje su navedeni brojni radovi i objavljene knjige vodećih svjetskih stručnjaka koji se bave otuđenjem djeteta od roditelja.

Dr Craig Childress (SAD) član je te skupine. On nalazi da nije potreban novi naziv ni uvođenje novoga sindroma u bilo kakvu klasifikaciju zato što se ponašanje djeteta može objasniti već postojećim, istraženim i opisanim mentalnim poremećajima koji se nalaze u svim svjetski priznatim klasifikacijama.
Dr Craig Childress skup ponašanja djeteta koje odbacuje roditelja naziva: 'Otuđenje od roditelja' koje se temelji na poremećaju privrženosti i smatra da debata koja traje već više od 30 godina radi li se o novom sindromu ili ne, prestaje biti relevantna zbog utemeljenosti njegovog rada u etabliranoj znanosti o mentalnim poremećajima.

Na svojem blogu piše o relevantnim pokazateljima da se radi upravo o tim, već davno utvrđenim, opisanim i klasificiranim mentalnim poremećajima – ali ne u djeteta, već u patogenog roditelja, čija se patologija zrcali u ponašanju djeteta, koje samo po sebi, bez utjecaja patogenog roditeljstva, uopće ne može pokazivati simptome koji se sve češće viđaju u praksi.

Dr Childress tvrdi da pitanje 'otuđenja od roditelja' koje se temelji na poremećaju privrženosti nije pitanje roditeljske skrbi već je pitanje zaštite djeteta od zlostavljanja.

Kako se danas, uz najnovije spoznaje neuroznanosti, zna da iskustvo zlostavljanja čini i kratkoročnu i dugoročnu štetu i mijenja strukturu mozga i osobnost, te da se prenosi generacijama dalje, od iznimne je važnosti zaštititi svakoga, a posebice djecu od zlostavljanja.

Njegov doprinos smatramo značajnim za lakše dijagnosticiranje i tretman zlostavljanog djeteta i zato ćemo objavljivati prijevode njegovih tekstova. Ovim ne zagovaramo njegov pristup kao jedini ispravan, ali smatramo da obavlja iznimno vrijedan posao u rasvjetljavanju i rješavanju problema s kojim se suočavaju otuđena djeca, roditelji i obitelji.

Poveznica na službenu stranicu Dr Craig Childress: http://www.drcachildress.org/