srijeda, 3. kolovoza 2016.

Budite ljubazni i uporni

Ulazeći u borbu izazova službenoj psihologiji kao vaš suborac, želim vas upozoriti na sljedeće:
Nije nam cilj nikoga povrijediti. Cilj nam je zaštiti vašu djecu.
Osveta i ljutnja predstavljaju narcističke stavove.
Budite ljubazni. Budite uporni. Očekujte stručne kompetencije. Ljubazno.
Kad s nekim razgovarate o našoj borbi da zaštitimo i povratimo vašu djecu, predstavljate sve nas. Ako ste ljutiti, arogantni i prezrivi, to se loše odražava i na nas.
Razmišljajte kao Gandhi.
Gandhi je postigao nezavisnost svoje zemlje. Jako je smetao Britancima. Ali je uvijek bio ljubazan. Nepopustljivo se borio protiv nepravde. Uvijek ljubazno.
Razmišljajte kao Martin Luther King.
I on se nepopustljivo borio protiv nepravde. No, i on je bio ljubazan.
Suprotstavite se time kakvi jeste
U terapiji će dijete i roditelj ponekad ovako razgovarati,
Dijete: "Nikad ne slušaš što ti govorim."
Roditelj: "Slušam. Slušam što mi govoriš."
Ne, ne slušate. Upravo sad niste slušali. U svojem ste odgovoru da slušate, pokazali da ne slušate. Ponašanjem ste potvrdili riječi vašeg djeteta.
Pokušajte ovako:
Dijete: "Nikad ne slušaš što ti govorim."
Roditelj: "Zaista tako misliš? Razgovarajmo. Što mi želiš reći?"
Ovdje je roditelj upravo dokazao da je dijete bilo u krivo, da ga sluša, ne riječima, već sadržajem roditeljskog odgovora.
Narcisoidni/(granični) roditelj opisuje vas kao lošeg i 'abuzivnog' roditelja.
Možete li to poreći na način da budete ljuti i arogantni, zahtijevajući stručne kompetencije i osvećujući se ljudima koji ne čine ono što od njih tražite?
Ili to poričete na način da ste ljubazni? Razgovarajući s drugima izražavajući suosjećajnu zabrinutost za dijete? Poričete li to time što slušate i što ste ljubazni? Oh, da, i nepopustljivo očekujući stručne kompetencije.
Uvjerite druge da su priče koje se o vama konstruiraju, krive. Ne riječima, već svojim djelima. Ni Gandhi ni Martin Luther King nisu bili nasilni. Obojica su vodila herojske i uspješne borbe protiv nepravde. Nisu je tolerirali. Bili su čvrsti. I istodobno ljubazni.
Oni djelatnici mentalnog zdravlja koji su vam sad neprijatelji, uskoro će biti vaši saveznici. Budite ljubazni sa svojim uskoro-saveznicima.
Dobro se predstavljajte
Kad s drugima – terapeutima, odvjetnicima i medijima – razgovarate o otuđenju od roditelja, onda prestavljate sve nas. Kontrolirajte svoju ljutnju i frustraciju. Ne tražite osvetu, ali očekujte stručne kompetencije. Budite ljubazni. Kad Psihološkoj komori pišete pritužbu, ugrožavate izvor zarade osobe na koju se žalite. Ugrožavate sposobnost te osobe da zarađuje za obitelj. To ne želite. Učinite to samo ako morate svoje dijete zaštititi od trajnog zlostavljanja koje je posljedica neznanja stručnjaka mentalnog zdravlja koji ulazi u savez s patologijom. Ali nemojte to željeti učiniti.
Na mojoj web stranici je – copy-paste: http://www.drcachildress.org/asp/admin/getfile.asp?RID=94&TID=6&FN=pdf
(ili na hrvatskom – copy-paste: http://drcraigchildress-na-hrvatskom.blogspot.hr/2016/04/dijagnosticka-lista-radi-utvrivanja.html)
gdje ćete naći pokazatelje 'otuđenja od roditelja' koje se temelji na privrženosti. Prije nego što postanete problem za stručnjake mentalnog zdravlja, ljubazno im predložite da pročitaju knjigu Foundations i dajte im Dijagnostičku listu. Predložite im da razgovaraju sa mnom. Uložite sve napore u to da bude suradljivi i ljubazni, osim što nećete dopustiti psihičko zlostavljanje djeteta zbog neznanja stručnjaka mentalnog zdravlja i zato što su ukopani u svojem neznanju.
Dobro nas predstavljajte. Budite nepopustljivi, ali ljubazni.
Dr Craig Childress, Dr sc., Klinički psiholog, br. licence 28857
____________________
Poveznica na izvornik (copy-paste): https://drcraigchildressblog.com/2015/07/02/be-kind-relentless-but-kind/

Nema komentara:

Objavi komentar